Svenska Allmogefårs Föreningen (FSA) arbetar för att bevara de tio raser av allmogefår som finns i Sverige. Du kan bli medlem i föreningen för att stödja bevarandearbetet. Om du äger allmogefår kan du ansöka om att djuren ska bli anslutna till genbanken som föreningen ansvarar för. Detta gör du på www.allmogefar.se Genbanken är en stambok över renrasiga får.
Vilka raser finns?
Dala-Pälsfår, Roslagsfår, Fjällnäsfår, Gestrikefår, Helsingefår, Klövsjöfår, Svärdsjöfår, Värmlandsfår, Åsenfår, Tabacktorpsfår och Fjällnäsfår är de raser som finns idag. Du kan läsa mer om djurens egenskaper, utseende och historia på FSA:s hemsida.
FSA i Elitlamm
Alla besättningar och genbanksdjur inom FSA finns registrerade i Elitlamm. Du kan göra alla registreringar om dina genbanksdjur i ditt Elitlamm. FSA:s genbanksansvariga gör också registreringar i en administrativ del av Elitlamm. På detta sätt samlas alla uppgifter om djuren på ett och samma ställe. Genbanksansvarig kan inte se ditt Avel & Produktionsprogram eller se uppgifter som inte är officiella, däremot så kan de se de officiella uppgifter som du registrerar, t ex lamning och egenskaper.
Vilka uppgifter ska jag registrera om mina genbanksdjur?
Ungefär samma uppgifter behöver du registrera för Avels- och härstamningsregistret som för genbanken. Du registrerar djur som kommer in till din besättning, djur som slaktas, dör och säljs och du registrerar lamning. Det som är speciellt för dina genbanksdjur är att du också registrerar egenskaper: färg, kännetecken och horn. Senast sista januari kontrollerar du din årsrapport i Elitlamm som är dokumentation över vad som hänt i din genbank under föregående år. Du kan ladda ner årsrapporten direkt från Elitlamm i menyn Djurregister-Genbank FSA-Årsrapport.
Ersättning för utrotningshotade djur
Om du har allmogefår så kan du ansöka om ersättning för hotade husdjursraser från Jordbruksverket. Ett av kraven för att kunna göra det är att din besättning är med i Elitlamm Avel & Produktion(eller Elitlamm AvelMini)och att dina djur finns registrerade i programmet. Du kan läsa mer om reglerna för ersättning och datum för ansökan på Jordbruksverkets hemsida www.jordbruksverket.se
Genbanksdjur som annonseras ut på Marknadsplatsen
Genbanksdjur som annonseras ut av en aktiv genbanksbesättning markeras på annonsen med ett emblem, orange till färgen med ett G för genbank. På djurkortet i annonsen visas också egenskaperna för djuret.
Elitlamm-FSA-Svenska Fåravelsförbundet, vad är vad?
FSA
FSA är medlemsorganisationen som ansvarar för genbanken och organiserar fårägare som har allmogefår. De ger ut en tidning, Allmogefåret, och deras genbanksansvariga jobbar ideellt med genbankerna.
SF
Svenska Fåravelsförbundet (SF) är också en medlemsorganisation som organiserar fårägare i Sverige oavsett besättningens inriktning eller ras. SF är registerförande förening och ansvarar för det svenska officiella avels- och härstamningsregistret Elitlamm Avel. De arbetar med fårfrågor gentemot myndigheter och organisationer och ger också ut en medlemstidning, Fårskötsel. Det är till deras kansli du kommer när du mailar support@elitlamm.com
Elitlamm
Elitlamm är ett fårdataprogram för fårbesättningar i Sverige och Danmark. Programmet skapas och drivs av företaget Ekebacken Consulting med placering i Lönneberga, Småland. Funktioner i Elitlamm tas fram i samarbete med FSA, SF, Föreningen Gutefåret, Lammproducenterna, rasföreningar, slakterier och vågtillverkare.
SF och FSA har egna delar och funktioner i Elitlamm, men har "delad vårdnad" om besättningar, djur och uppgifter för besättningar som både är med i genbank och i Avel & Produktion. SF:s kansli och genbanksansvariga hjälps åt för att ge dig bra hjälp och service.
Vem kontaktar jag för att få hjälp?
Kontakta din genbanksansvarig för att t ex få hjälp med att:
- få med djur i genbanken
- registrera egenskaper om djuren (en del kan du själv registrera)
- meddela MV-status
- få mer information om allmogeraserna eller tips om var du kan köpa nya djur
Kontakta Svenska Fåravelsförbundets kansli support@elitlamm.com om du behöver:
- hjälp med hur du ska registrera i Elitlamm
- rätta uppgifter som blivit felaktiga
|
|