I Elitlamm Fritid registrerar du djur som finns i din besättning när du börjar att använda programmet i menyn Djurregister-Registrera nya djur. (för avelsdjur gäller andra regler, se längst ner på sidan.)Djur som du köper in eller lånar från andra elitlammsbesättningar behöver du inte själv registrera utan de förs över av besättningen som säljer/lånar ut dem. Du ser överförda djur på din förstasida under rubriken Att göra. Innan du börjar din första registrering är det bra om du läser texten Att börja med Elitlamm Fritid.
Börja registrera
Välj menyn Djurregister-Registrera nya djur och klicka på knappen Registrera dina djur. Du väljer själv hur många uppgifter du vill registrera om dina djur. De enda uppgifter som måste vara med är:
• Produktionsplatsnummer, födelseår och djurnummer som tillsammans utgör identiteten för djuret. Produktionsplatsnummer (SE-nummer) skrivs i Elitlamm enligt följande: SE12345, med stora bokstäver, inget mellanrum mellan bokstäver och siffror och inga inledande nollor.
• Tacka eller Bagge
• Vuxen eller Lamm. Lamm är de från födsel till slakt eller tills de är pålagda som livdjur. Vinterlamm är alltså lamm även om de är över ett år.
• Ras. För korsningsdjur så anges procenttal för de ingående raserna. Det är lite jobb vid registrering men å andra sidan håller Elitlamm reda på rasandelar för lamm som föds inom systemet.
Mer uppgifter om djuren
• Födelsedatum. Datum i Elitlamm skrivs enligt följande: 2013-03-19 (gäller svenskmärkta djur).
• Antal födda och uppfödda i syskonkullen.
• Produktionsplats där djuret finns. Ditt huvudproduktionsplatsnummer är förvalt. Om du använder flera produktionsplatser som du flyttar djuren mellan kan du välja att placera djuret på en av de andra produktionsplatserna. Om inte dina övriga produktionsplatser finns inlagda i Elitlamm, maila support@elitlamm.com så ordnar vi det.
• Namn
• Anteckningar
• Far och mor
När du fyllt i det du vill om djuret, tryck på knappen Lägg till. Om du vill se en lista på de djur du hittills registrerat så trycker du på knappen Tillbaka.
Elitlamm i andra länder än Sverige
Olika länder använder olika märkning, danska djur registreras t ex med CHRnummer som i Elitlamm skrivs DK12345. Registreringssidan är i grundläget inställt på svenskmärkta djur, genom att ändra märkningssystem i rutan Märkning så anpassar sig programmet till märkningssystemet som gäller för danska, finska, brittiska, holländska, tyska eller australienska djur. Olika länder har också olika system för hur datum skrivs och hur datum skrivs i din dator beror på en inställning i din webläsare.
Importerade djur
Importerade djur registreras med ursprungsidentitet i Elitlamm.
Djur köpta eller lånade från besättning i Elitlamm
Djur som du köper eller lånar från någon annan användare av Elitlamm registreras ut av säljande besättning och du registrerar in djuren i menyn Djurregister-Ingående djur-Inköp av djur. Läs mer i Försäljning.
Stalljournal
Om du precis har börjat med Elitlamm så registrerar du först alla dina djur och startar därefter Stalljournalen på din förstasida. När du startar Stalljournalen förs alla djur du har registrerat in som Ingående balans.
Djur i avels- och härstamningsregistret
Du som använder Elitlamm Avel & Produktion kan både ha djur i ditt Elitlamm som är med i avels- och härstamningsregistret och de som inte är det. Köper du djur från en besättning som inte är med i Elitlamm och du vill att djuren ska vara med i avels- och härstamningsregistret så kontaktar du support@elitlamm.com för hjälp att lägga till djuret. Tänk dock på att för att djuret ska kunna registreras med rätt raskod och härstamning så krävs godkänd dokumentation, vilket är ett härstamningsbevis utskrivet från Elitlamm eller ett genbanksintyg utskrivet från Elitlamm. Har djuret inte godkänd dokumentation läggs djuret in med raskod X. Du betalar en avgift per djur för inläggningen se Lägga till djur i avelsregistret. Om du köpt ett djur från en besättning som inte är med i Elitlamm och du inte vill att djuren ska vara med i avels- och härstamningsregistret så registrerar du själv in djuret så som det beskrivs på denna sida.
|
|