I Elitlamm finns ett Djurkort för varje djur som finns eller har funnits i din besättning. Du når djurkorten från alla djurlistor genom att klicka på djurnumret. På Djurkortet finns uppgifter om djurets identitet och vilken status djuret har nu, t ex Levande/död, dräktighetsscannad, ingår i betäckningsgrupp och ev grupp. Du kan se vilket SE-nummer djuret står på om du använder flera olika SE-nummer i din besättning. Du kan se anteckningar som är gjorda på djuret, både som lamm och som vuxen. Du ser djurets avkommor, produktivitet och härstamning. För tackan visas alla avkommor, för baggen visas de 30 senaste avkommorna.
För avelsdjur visas även avkommor som fötts i annan besättning som tackan/baggen har funnits i. De avkommor som står med fetstil är födda i den egna besättningen och de är klickbara så att du kommer till avkommans djurkort. De avkommor som inte har fetstil är födda i en annan besättning och är inte klickbara, dvs du kan inte se information om dessa djur. På djurkortet hittar du också djurets unika elitlammskod som du kan lämna ut till ev köpare som vill titta närmare på djurkortet eller testa släktskap mot sina djur. Du kan skriva ut härstamningsbevis på djur som du äger genom att klicka på länken Härstamningsbevis.
Emblem visar vilken dokumentation som finns om djuret.
Du kan betygssätta ditt djur i betygsstjärnsystemet genom att klicka på det antal stjärnor du vill ge djuret. Ett djur som du behöver hålla under observation kan du Obsmarkera med lila färg. Ett vuxet djur som du planerar att inte behålla kan du markera som utslagsdjur och det får röd markering. Ett lamm som du planerar att behålla kan du markera som livlamm och det får en gul markering.
Djurkortets flikar ger mer information
Djurkortet är uppbyggt av ett antal flikar som ger mer information om djuret.
Fliken Mönstring visar mönstringsuppgifter för djur som har pälsmönstrats, ullmönstrats, ryamönstrats eller köttmönstrats. Mönstringen kan skrivas ut som PDF-dokument eller föras över till Excel.
För dig som har genbanksdjur inom Föreningen Svenska Allmogefår så visar fliken Genbank djurets egenskaper och genbanksnummer. Där finns också länken för att skriva ut genbanksintyg om det är ett djur som är levande i din besättning.
På fliken Vikt&Hull ser du alla vägningar och alla hullbedömningar som registrerats på djuret. Du kan ändra vägningen/hullbedömningen och radera den. Du kan även lägga till födelsevikt. Om du har vägt djuret minst två gånger visas ett diagram med viktkurva. I diagrammet visas också hullbedömningen.
På fliken Hälsa kan du registrera sjukdomar och behandlingar för djuret. Du ser också tidigare sjukdomsregistreringar och behandlingar som du har gjort. Om du registrerar en sjukdom så markeras det i lila text Behandlas för sjukdom på djurkortets övre del. Om du har behandlat djuret med ett preparat som ger karens visas karenstidens sista dag på djurkortets övre del. Läs mer om sjukdomsregistrering i Registrera sjukdom.
På nästa flik Avel hittar du avelsvärden på djuret. Nya avelsvärden presenteras två gånger per år, i juni respektive september, för djur i Avelsregistret. Även säkerheterna för avelsvärdena visas här. Läs mer om detta i Avelsvärdering BLUP och Välja djur utifrån avelsvärden. För köttdjur som är riksbedömda visas även riksbedömningsresultat. För Dorperdjur visas tagging om djuret fått type 4 eller 5.
För dig som använder Elitlamms Stalljournal så finns en flik som heter Stalljournal som visar alla händelser som finns registrerade i Stalljournalen om djuret.
På fliken Betäckning & lamning visas alla uppgifter om en tackas betäckning, scanning, lamning och kastning genom åren. Du kan här ändra uppgifter om det blivit fel.
Fliken Bilder använder du för att ladda upp djurbilder och dokument som hör till djuret.
Sista fliken heter Ändra där du kan ändra och lägga till vissa uppgifter om djuret. Du kan markera att djuret är dött eller levandegöra det igen. Du kan ge djuret ett officiellt namn. Läs mer om detta under rubriken: Ändra djuruppgifter, Ändra djuruppgifter för avelsdjur och Ändra uppgifter om lamm.
Gå vidare till nästa djurkort
Om du vill gå igenom alla djurkort i en lista, så börjar du med att ta fram den lista på djur du vill titta på. Klicka på det djur du vill börja med. Överst på djurkortet hittar du sedan knappar med Nästa och Föregående så du kan stega dig vidare mellan djurkorten.
|
|