Du registrerar slaktresultaten för lamm och vuxna djur i menyn Slakt-Registrera slaktuppgifter. Du kan antingen registrera manuellt eller, om du levererar till Scan, KLS Ugglarp, Protos eller Skara lammslakteri, hämta hem slaktresultat automatiskt. (Slaktar du hos KLSU så kontaktar du först slakteriet och meddelar att du vill få slaktdata skickad till ditt Elitlamm.) Vi rekommenderar att du registrerar slakt senast 7 dagar efter faktiskt datum.
Manuell registrering
Välj slaktdatum i kalender. Om du tidigare har slaktat djur och du ska fortsätta registrera på samma datum, eller vill ändra slaktresultat väljer du istället slaktdatum i listan till höger om kalendern. Välj om du bara ska registrera slakt av lamm, av vuxna eller både och. Du kan välja mellan två sätt att registrera; antingen skriver du in djurnumret själv eller så kryssar du för djur från en lista. Om du enbart vill registrera att djuren slaktats utan att föra in slaktuppgifter så är det troligen snabbast att välja varianten att kryssa för djur i en lista. Om du vill registrera slaktuppgifter kan det vara smidigare att själv skriva in djurnumren. Vilket du väljer kan givetvis också bero på hur många djur du har.
Utgångsorsak
Om du slaktar vuxna djur kan du fylla i utgångsorsak.
Kalkylator
Kalkylatorn använder du om du vill ange generella prispåslag eller avdrag som du har för slakten. Du kan själv välja om du vill se priset visat per djur eller per kg.
Ändra slaktuppgifter
Om du direkt märker att du behöver ändra slaktuppgifter så väljer du det slaktdatum det gäller i listan till höger om kalendern. Ändra uppgifterna och tryck på Spara-knappen.
Välj djur ur lista
Om du har valt registreringsvarianten att kryssa för djur i en färdig lista så visas dina levande djur i spalten till vänster. Kryssa för de som slaktats, tryck på Flytta-knappen. De valda djuren flyttas till högra spalten. Kontrollera att det stämmer och tryck på knappen Registrera djuren som slaktade. Djuren är nu slaktade. Om du vill kan du komplettera med slaktresultat eller, om det gäller vuxna djur, utgångsorsak. Du kan också återkomma och registrera dessa uppgifter vid ett senare tillfälle. Om du vill begränsa antalet djur i din lista kan du göra ett urval genom att använda den grå knappen Urval.
Skriv in individnummer
Om du har valt registreringsvarianten att skriva in djurnumren så gör du det, fyller i slaktuppgifter och trycker på knappen Lägg till. Programmet letar då upp djuret och lägger till det i listan. Programmet letar bland dina levande djur och enligt det val du gjorde: lamm eller vuxna eller båda. Vill du söka även bland döda och slaktade djur kryssar du i rutan Tillåt slakt av redan slaktade/döda djur. Om en uppgift har blivit fel kan du direkt ändra den i listan. När du är klar trycker du på knappen Spara.
Stalljournal
Om du använder Elitlamms Stalljournal så förs uppgift om att djuren är slaktade över till Stalljournalens förhandsgranskning. På första slaktsidan anger du om det är hemslakt eller slakt på slakteri där djuren transporterats från gården. Om du har slaktat på slakteri så får du fylla i uppgifter om mottagare, transportör och registreringsnummer. Gå sedan till förhandsgranskningen, kontrollera och för över till Stalljournalen genom att trycka på Skriv nedanstående rader i journalen! Om du gör en ändring av slaktuppgifter eller lägger till slaktuppgifter så skickas ingen ny information till Stalljournalen eftersom djuret redan är journalfört som slaktat.
|
|