Slaktkroppsegenskaperna är viktiga då de har en stor ekonomisk betydelse för besättningen.
Slakttillväxt
Genetisk kapacitet för tillväxt mellan födsel och slakt. Djur med avelsvärden > 100 ger djur vars slaktkropp växer snabbare än genomsnittet för rasen.
Formklass slakt
Genetisk kapacitet för kroppskonformation. Djur med avelsvärden >100 förväntas klassa sig högre vid slakt än genomsnittet för rasen.
Fettklass slakt
Genetisk kapacitet för fettklass. För fettgrupp innebär ett avelsvärde över 100 att avkomman förväntas bli fetare än genomsnittet i rasen. Detta kan vara både positivt och negativt beroende på rasens och/eller besättningens utgångsläge. Ett värde för fettgrupp på under 100 innebär att djuret kan förväntas sänka fettansättningen.
För slakttillväxt och formklass är värden över 100 alltid bra eftersom det innebär att deras avkommor förväntas få hög klass samt god köttillväxt i förhållande till rasens genomsnitt. Dessa två egenskaper har visat sig vara två skilda egenskaper, vilket innebär att om man avlar för hög formklass får man inte automatiskt djur med genetisk kapacitet för hög slakttillväxt och vice versa.
Läs gärna vidare om Avelsvärden för tillväxt och slaktkroppskvalitet, Avelsvärden för fruktsamhet och avelsvärden för födelsevikt.
|
|